Category: Olut

14.02.2011

Liian pienet vesilukot?

Permalink 19:48:50, Categories: Olut  

Aloitin taas keittohommat tämän vuoden Kotipanimomestarikilpailua varten. Vaikka näytteet pitää luovuttaa vasta huhtikuun lopussa niin olen jo auttamattomasti myöhässä parissakin sarjassa. Vahvat Belgit ja Imperial Stout olisi pitänyt keitellä jo viime vuoden puolella että ne ehtisivät kypsyä kisaan mennessä.

No, yrittänyttä ei laiteta joten ryhdyin kuitenkin panohommiin.

Eilen keittelin Imperial Stoutin ja laitoin sen käymään maltilliseen 17 asteen lämpötilaan. Tänään kurkkasin astiaa ja poikahan oli lähtenyt käymään, ehkäpä jopa turhankin vauhdilla?

Lientä ei 75 litran käymisastiassa ole kuin 45 litraa mutta se tuntuu pyrkivän ulos liian pienen vesilukon kautta.

Vaihdoin tilalle pätkän PVC-letkua jonka toisen pään johdin parin litran lasiastiaan. Laitoin pohjalle hiukan vettä ja keitto sai pulputella muutaman tunnin. Iltapäivästä menin tarkastamaan kuinka homma toimisi. No, video kertokoon puolestaan...

Pientä putsausta siis ja uusi yritys.
Pitänee vaan vissiin käydä kyttäilemässä poikaa ahkeraan. Eiköhän se siitä parin päivän päästä rauhoitu.

11.09.2010

Humalatila

Permalink 12:07:01, Categories: Olut  

Kävinpä joutessani ottamassa kuvat keväällä istutetuista humaloista.

Humalat olisivat kasvaneet varmaan paremmin, jos olisin saanut laitettua niille köydet jo istutusvaiheessa. Köysien laitto jäi laiskuuden ja kiireiden vuoksi loppukesään joten humalat joutuivat kiipeilemään läheistä aitaa pitkin.

Kaikkia neljää lajiketta oli alun perin kaksi kappaletta mutta niistä selvisi vain toinen taimi Progress-lajiketta lukuunottamatta. Progress näyttää todellakin olevan "good progess" eli kasvaa aika vauhdilla. Northern Brewerin juurakot olivat alun perinkin aika heikossa hapessa mutta sisäkasvatus sai ne heräämään keväällä.

Progress:

Admiral:

Phoenix:

Northern Brewer:

Satoa ei taida tälle kaudelle tulla mutta sinänsä positiivista että sekä Phoenixissa että Northern Brewerissä oli nähtävästi käpyjen alkuja:Täytyy vaan toivoa että nuo selviävät suomalaisen talven yli...

17.04.2010

Humalaa!

Permalink 15:24:25, Categories: Olut  

Olutharrastaja tarvitsee keittoihinsa humalaa. Meikäisen kattiloihin sitä uppoaa jokaisessa keitossa 150-200 grammaa. 100g pussi maksaa lajikkeesta riippuen lähemmäs 10 euroa joten siitä tulee pidemmän päälle mukava menoerä. Tulipa siis mieleen, että mahtaisiko nuo jalommat lajikkeet säilyä hengissä Suomen korkeudella...

Jenkkilässä oluenharrastaminen näyttää olevan aika suosittua ja siellä kaupataankin humalan juurakoita nettikaupoissa. Euroopasta vastaavien kauppojen löytäminen ei ollutkaan niin helppoa. Briteistä löytyi sentään yksi joka vaikutti ihan toimivalta ja luotettavalta:

Aplus Hops

Lajikkeet olivat meikäläiselle melko tuntemattomia Northern Breweriä lukuunottamatta. Tilasin kuitenkin seuraavia 2kpl kutakin:

-Northern Brewer
-Admiral
-Phoenix
-Progress

Juurakot saapuivat kuplamuovikirjekuoressa ja vaikuttivat ihan pirteiltä Northern Breweriä lukuunottamatta. Istutin ne parittain muovisiin parvekelaatikoihin ja ne majailevat tällä hetkellä autotallissa.

Olo on kuin Klonkulla..."my precious.."

29.06.2009

Mobiilihana 1.0

Permalink 17:37:59, Categories: Projektit, Olut, Puu  

Ahoi!

Kukapa sitä pullokaljaa kiskoisi kesälomareissulla? Onni on oma hana, matkailuautossakin :P

Autotallin nurkkiin oli jäänyt lojumaan pari lahjana saatua keittiölevyn palasta joten päätin viimein ottaa nekin palaset hyötykäyttöön.

Laitoin käsisirkkelillä levyjen sivut suoriksi ja reunojen pyöristyksen alajyrsimellä. Kuppiporalla letkujen läpivienti ylempään levyyn. Levyjen väliin sompailin osat 18mm koivuvanerista ja käsittelin Osmocolorin kirsikka-sävyisellä puuvahalla. 8mm tappiliitokset ylempään levyyn ja alempi levy raakasti ruuveilla kiinni kehysvaneriin.

Vähän käytetyt hanatarvikkeet tuli keräiltyä jälleen Barfixistä. Kiitosta vaan ystävällisestä palvelusta!

Tuon kokonaisuuden kun vielä liittää Kiljunkylmennin 2.0:aan niin eiköhän sillä saane hämmästystä aikaan leirintäalueella...

Projektikuva edestä ja takaa:

26.06.2009

Loma!

Permalink 19:24:01, Categories: Turinat, Olut  

Nyt se kesäloma sitten alkoi :)

Kaapista sattui löytymään tuomisina saatu Snake Dog IPA ja se maistuikin oikein hyvin rapsakan humalan ystävälle.

Prost! sano saksalaine.

:: Next Page >>

July 2014
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
<< <     
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kennelpojan kertomukset

Search

Categories

Misc

XML Feeds

What is this?

powered by
b2evolution